zaterdag 17 augustus 2013

Interview met de metalband "Mind Terrorist"


Kun je ons alsjeblieft vertellen hoe je band "Mind Terrorist" is opgericht? 

Allereerst bedankt voor jullie interesse. Mind Terrorist is met behulp van enkele vrienden twee jaar geleden als een soloproject gestart. Ik had feitelijk in gedachten om muziek te maken voor de vele mensen die in het algemeen in rock en metal muziek geïnteresseerd zijn.  Het punt is dat ik iedereen wil aanspreken, niet enkel de leden van een bepaalde subcultuur, en dit via een moderne weg die een bepaald belang aan de scene kan geven. Het was dus in het begin een persoonlijk besluit, ik wilde een project maken omdat ik een andere richting aan de luisteraars wilde geven, zowel in muziek als in tekst. Dit jaar zijn we bezig om het van een persoonlijk project te veranderen in een band met een solide structuur en leden.

Hoe zou je jouw muziek omschrijven? 

Nou, het draait natuurlijk om metal. Hoewel de gitaren wat zware riffs hebben, kun je ook luisteren naar sommige "Nu" delen in de gitaren, de stem is het meest beïnvloed door hardcore en metalcore, het is dus een beetje een mix van alles. De eerste persoon die ooit naar Mind Terrorist luisterde sprak van "alternatieve metal", dus dit houden we aan omdat dit aardig in de buurt komt, zeker voor onze nieuwste tracks zoals "Dictatorship of stars and stripes".

Behoren jullie tot een bepaalde subcultuur?

Geenszins. Natuurlijk hebben we respect voor groepen die parallelle vormen tegen staatspressie proberen te creëren, ongeacht hun ideologie of politieke achtergrond, maar persoonlijk geloof ik dat subculturen binnen bepaalde grenzen handelen. Wij zijn er om te denken en te handelen "outside the box"  en politieke dogma's neer te slaan. Om zonder stereotypes te spreken, onszelf uit te drukken en ideaal gezien ieder en elk persoon te beïnvloeden. Onze muziek is geen instrument van subculturen, het is iets dynamisch,  het is een inspanning om mensen niet te onderverdelen volgens substijlen en gedrag, maar om dingen in saamhorigheid en eenheid te beïnvloeden. 

Welke bands zijn jullie inspiratiebronnen?

Veel bands met een heavy/trash/hardcore metal achtergrond (Sepultura, Slayer, In Flames, Pantera, Machine Head, Moshpit, etc.). Maar we proberen waar mogelijk onze invloeden te filteren om deze een persoonlijk muzikaal stigma te geven. Bijvoorbeeld; op ons debuut album "Oncer upon a heartbeat" kun je nummers luisteren zoals "Freedom for Death" die je doet denken aan een Paradise Lost riff, terwijl sommige solo's meer klassiek  zijn. Wij denken dat dit soort combinaties een goede balans aan het eindresultaat geven en het interessanter voor de luisteraar maken. Dus om terug te komen op de vraag over hoe we onze muziek beschrijven, in Metal Hammer review schreven ze het volgende; "De muziek bevat veel elementen uit het spectrum van moderne heavy metal, wellicht met hier en daar een vleugje industrial (die eenvoudig kan worden afgeleid uit de productie), terwijl de vocalen in sommige gevallen meer de hardcore kant bereiken (vergelijkbaar met Cavalera stijl, niet in toon). Er is iets bekends en troostends in, met soms een minimalistische benadering van configuraties , met als resultaat dat het niet vermoeiend wordt. Hoewel Mind Terrorist muzikaal gezien niet "het wiel opnieuw uitvindt", denk ik dat de CD een aangename luisterervaring is voor eenieder die de moeite neemt om naar hen te luisteren."

Wat zijn je politieke denkbeelden? 

Ok, hoewel de band niet gecategoriseerd kan worden als het om politiek gaat, omdat elk van de mensen die helpt zijn eigen visie erop na houdt, steun ik persoonlijk anti-statelijke groepen en bewegingen. Ik ben een Tribal Anarchist (geen relatie met Marxisten of Antifa), maar ik sta open om  alles te horen en alles te bediscussiëren. Ik geloof dat de sociale, economische en ecologische zaken ieder wezen op aarde betreft, ieder mens en ieder niet-menselijk wezen. Dit is de basis waar ik vanuit ga, ik ben tegen categorisatie van mensen in politieke partijen of de simpele dogma's van links en rechts. Ik steun alle mensen die voor hun vrijheid vechten tegen de onderdrukking van de staat.

Wat zijn je gedachten over de hedendaagse situatie in je vaderland Griekenland?

Helaas staan we voor een doodlopend pad en we zijn natuurlijk een onderdeel van een bestaand probleem, maar ook een sterk onderdeel van de oplossing. We moeten ons bewust worden en beseffen dat we in staat zijn om de verandering te steunen. Elk besluit binnen het bestaande kader houdt simpelweg in stand wat momenteel bestaat, dus we moeten een stap verder zetten. Als we over de crisis spreken moeten we niet benadrukken wat bekend is, het feit dat mensen niet genoeg geld hebben om te overleven. Er zijn dingen die veel belangrijker zijn. Dit is een tijdperk waarin mensen geen waarden hebben en geen respect voor hun levens. De meeste van onze behoeften zijn niet "echt", kapitalisme creëert altijd nieuwe behoeften om te consumeren. Andere prioriteiten worden opzij gezet. Mensen vandaag de dag worden zo leeg en hebzuchtig, willen meer en meer, maar zij geven zelden toe aan andere sentimenten zoals liefde, sympathie, solidariteit, gemeenschapszin en vriendschap. Zij waarderen een vrijwillige actie niet, omdat het kapitalisme de geen-geld samenleving vernietigd en van mensen dieven maakt die van elkaar stelen. Het gaat niet over een "Grieks probleem", maar over de gehele crisis die veroorzaakt wordt door de liberale dictatuur van het kapitalisme. Neem een kijkje in de wereld met betrekking tot zaken zoals de menselijke relaties, de code van waarden, raciale solidariteit, natuur en milieu, sociale balans, enz.        

Is het Nationaal-Revolutionair/Nationaal-Anarchistisch idee populair in Griekenland?

Ik denk dat deze ideeën dag na dag steeds populairder worden en ik ben zeer voldaan dat we aan dergelijke inspanningen deel kunnen nemen. Het is veelbelovend dat we in contact komen met mensen van verschillende politieke achtergronden en proberen een nieuwe creatieve syntheses van concepten en ideeën maken. 

Nog plannen voor de toekomst?

Op het moment zijn we nieuw materiaal aan het opnemen voor een full length album dat eind dit jaar wordt uitgegeven door One People One Struggle Records. Dit zal ons tweede album worden, onder de titel "Fragments of human decay" en zal 10 tracks bevatten. Meer informatie vind je op onze officiële website www.mindterrorist.gr of via ons facebook profiel  www.facebook.com/onceuponaheartbeat.        

     
Geen opmerkingen:

Een reactie posten