vrijdag 24 juni 2016

Eieren voor Minister Macron

Eigenlijk was hij gekomen om hulde te brengen aan een symbool van links. Een postzegel ter gelegenheid van het feit dat 80 jaar geleden in Frankrijk het Volksfront (een regeringscoalitie van linksburgerlijke politieke formaties met de reformistische arbeiderspartijen) aan de macht kwam, zou door minister Macron (Economische Zaken) worden geïntroduceerd. Maar radicaal links maakte duidelijk dat Macron niet als ‘links’ wordt gezien. Vakbondsmilitanten bekogelden de minister met eieren en andere projectielen, toen hij arriveerde bij een postkantoor in de Parijse voorstad Montreuil.

De leden van de regering-Hollande/Valls kunnen zich al sinds geruime tijd nergens meer in de arbeiderswijken van Frankrijk laten zien. Op deze maandag* zag Macron zich geconfronteerd met wat het best kan worden omschreven als pure klassenhaat. Dat kan nauwelijks als een verassing worden beschouwd, geldt de arbeidersvoorstad in het oosten van de hoofdstad unaniem als een onwrikbare vesting van ‘la gauche de la gauche’, zoals radicaal links hier wordt genoemd. Hier bevindt zich het hoofdkwartier van de CGT. Hier dragen metrostations nog namen als ‘Robespierre’. De communistische burgemeester van Montreuil boycotte dan ook het bezoek van Macron.

De minister draagt zelf wenselijk bij aan de hoog opgelopen controverse rond zijn persoon. Recentelijk schreeuwde hij tegen een stakende arbeider: ,,Ik ben niet bang voor jou in je T-shirt. De beste manier om ook aan een net pak te komen, is te gaan werken”. Dergelijke woorden uit de mond van een ex-bankier uit het bankhuis Rothschild, die vroeger een miljoenensalaris opstreek, zijn voor vele gewone Fransen, met name degenen die werkloos zijn, als een slag in het gezicht en het bewijs voor de verklaarde oorlog van de bezittende klasse aan de klasse van niet-bezitters (,,deze gevaarlijke klasse”, aldus Pierre Gattaz, MEDEF*-voorzitter).

Terzelfde tijd herinnerden perscommentatoren aan het feit, dat Macron in het verleden de arbeidsters van een slachthuis in de Bretagne had uitgescholden voor ‘analfabeten’. Voeg hierbij nog de onthullingen van het weekblad ‘Canard Enchaîné’ (Macron had recentelijk een navordering van de belastingdienst ontvangen, inzake te weinig betaalde vermogensbelasting over een periode van drie jaar, omdat hij opzettelijk zijn vermogen in onroerend goed te laag had aangegeven) en de ster van de 38-jarige, recentelijk nog door de bourgeoisie als haar nieuwe hoop gezien, is al weer dalende.

Volgens de meest recente opiniepeilingen heeft Macron inmiddels duidelijk aan populariteit verloren. ,,Alles slechts het werk van een kleine radicale minderheid”, aldus Macron zelf na het eieren-bombardement en hij bezwoer door te zullen gaan op zijn weg om Frankrijk te ‘hervormen’ (lees: ‘Amerikaniseren’). In dat geval zouden de volgende projectielen best wel eens van een wezenlijk krachtiger impact kunnen zijn.MACRON, HOLLANDE, VALLS – JULLIE PLAATS IS OP DE MESTVAALT VAN DE GESCHIEDENIS!_______ * 23 mei jl. ** MEDEF – De Franse ondernemersorganisatie. Gattaz beschimpte de arbeidersklasse als ‘voyous’ (criminelen, boeven) en als ‘(vakbonds)terroristen’ (le Monde, 31 mei jl.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten