woensdag 18 mei 2016

Dag van mobilisering tegen de 'Loi Travail'Tal van ernstige gewonden door politiegeweld

Een voorlopige balans: = Terwijl ten minste 15.000* arbeiders en studenten afgelopen donderdag (28 april) in Parijs hebben betoogd tegen de ‘loi travail’ – en over geheel Frankrijk in totaal minstens 170.000 – werd de actiedag gekenmerkt door tal van gewelddadige botsingen tussen betogers en de flics. Enkele tientallen manifestanten werden gearresteerd, waarvan 57 in Marseille in het station Saint-Charles, waar zich menselijke blokkades op de rails hadden gevormd. Gevochten werd er eveneens in de nabijheid van het Castellane-plein, waar de slotmeeting plaatsvond van de verschillende demonstratiestoeten in Marseille.

= In Rennes raakte een 20-jarige kameraad, geografiestudent aan de universiteit Renes II, zwaargewond aan zijn oog door een rubberkogel (Flash-Ball), afgeschoten door de flics donderdagavond in omstandigheden die nog niet zijn opgehelderd, aldus France 3 Bretagne. Talrijke manifestanten liepen tijdens de betogingen van deze dag eveneens ernstig letsel op door rubberkogels van de flics. De president van de UNEF (Nationale Studentenunie), William Martinet, richtte een dringende oproep aan de minster van binnenlandse zaken om een einde te maken aan het gebruik van dit wapen. Verder hekelde hij het volslagen buitensporige gebruik ervan. De betogers antwoordden in minstens één geval met het gooien van een geïmproviseerde bom temidden tussen de flics.

= Vierentwintig flics raakten tijdens de gevechten gewond, waarvan alleen al in Parijs ,,drie zeer ernstig” (volgens een mededeling van het ministerie van binnenlandse zaken). In de hoofdstad deden ,,driehonderd vermomde manifestanten” (politieprefectuur) een verrassingsaanval op de strijdmacht van de flics ter hoogte van de Austerlitz-brug. De voortgang van de demonstratiestoet werd telkens voor langere tijd door de flics tegengehouden en de CRS ter assistentie opgeroepen. Volgens de Place Beauvau (zetel van het ministerie van binnenlandse zaken) zullen 124 arrestaties ,,een strafrechterlijk vervolg” krijgen. In de avond werden de gevechten weer hervat op de Place de Nation, het eindpunt van de betoging, waar de demonstratiestoet werd eingekesselt door een omvangrijke macht van de flics.

Deze actiedag zal zeer zeker een vervolg krijgen op zondag 1 mei, terwijl het wetsontwerp betreffende de ‘loi travail’ twee dagen later ter debat staat in de Nationale Vergadering (het Franse parlement).

Het is nog niet voorbij! De strijd gaat door! Weg met de ‘loi travail’!

ARBEIDERS – STUDENTEN: EÉN FRONT! LOTTA CONTINUA!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten