donderdag 16 mei 2013

Zionistische agressie tegen Syrië

Op 3 en 4 mei voerde het Israelische leger (IDF) twee luchtaanvallen uit op Syrisch territorium, vermoedelijk tegen het Jamraya militair onderzoekscentrum vlakbij de luchthaven van Damascus. Terwijl Israelische woordvoerders terughoudend zijn met het nemen van verantwoordelijkheid, heeft de Obama administration de bombardementen in Syrisch souverein gebied bevestigd en goedgekeurd. Echter volgens internationale wetgeving heeft Israel een daad van oorlog tegen Syrie ondernomen, die in strijd is met het VN handvest. De vermeende rechtvaardiging van het Netanyahu regime, dat er haar eigen wetten op na lijkt te houden, was de claim dat de aanvallen gericht waren tegen een opslag van Iranese Fateh-110 luchtafweer raketten die voor Hezbollah bedoelt waren. In januari voerde de Israelische luchtmacht soortgelijke aanvallen uit op een konvooi dat zogenaamd rakketten zou bevatten die richting Zuid-Libanon vervoert werden zodat Hezbollah de Israelische luchtmacht kon hinderen om het Libanese luchtruim te schenden.    

Om te begrijpen wat er in Tel Aviv aan de hand is kan een tijdlijn helpen. Op 27 april, voor Israel actie ondernam tegen Syrie, heeft de Russische afgevaardigde minister van buitenlandse zaken Mikhail Bogdanov een nieuwe Russische alliantie met Hezbollah gesloten. Dit was Poetin zijn antwoord op het voornemen van Obama om het Syrische conflict te beeindigen door de rebellen openlijk te steunen. Obama zijn voornemen gaf groen licht aan Israel om Iranese en Hezbollah doelwitten in Syrie aan te vallen.

Op 30 april gaf Hezbollah leider Hassan Nasrallah een publieke speech waarin hij openlijk toezei dat zijn organisatie bereid was om het Syrische regime te steunen tegen de buitenlandse en binnenlandse oppositie tegen het regime van Assad. Nasrallah stelde eveneens dat de beschuldigingen dat Syrie chemische sarin wapens produceerde gefabriceerd waren om buitenlandse interventie te rechtvaardigen. Tegelijkertijd riep Iran de VN op om het vermeende gebruik van chemische wapens in Syrie te onderzoeken.

De volgende dag op 1 mei zei President Barack Obama dat de VS nu bereid was om Syrische rebellen te bewapenen en hun te steunen in de omverwerping van het regime van Assad. Op 3 en 4 mei vonden de Israelische luchtaanvallen plaats. Vervolgens gaf op 6 mei de VN een verklaring vrij waarin werd gesteld dat er geen enkel bewijs was voor het gebruik van chemische wapens, sarin of anders, door het Syrische regime. In plaats daarvan had de VN bewijs gevonden dat de rebellen sarin hadden gebruikt om de schuld vervolgens op het regime af te schuiven. Dit was een kleine vernedering voor Washington en Tel Aviv die iets anders claimden.

De Israelische bombardementen komen "toevallig" net in een tijd dat directe rapportages uit Syrie de buitenwereld bereiken, die stellen dat het Syrische leger gebieden die door de rebellen bezet waren terug veroverden langs de grens van Libanon. Tenzij Washington en Israel met overtuigend bewijs komen, is het duidelijk dat hun oorlogsdaad niet gericht was tegen luchtdoelraketten, maar om een klimaat op wereldschaal te creeren voor een NAVO bombardementencampagne zoals we die in Libie gezien hebben om zo het Syrisch regime omver te werpen. Twee jaar in het geheim trainen en bewapenen van huurlingen en zelfs Al Qaida leden om het regime in Syrie te verdrijven lijken te zijn mislukt. De agressie van Netanyahu zijn een grote gok met veel risico dat zijn weerslag kan hebben op zowel Tel Aviv als Washington. De Sji itische alliantie Teheran-Damascus-Hezbollah in Libanon wordt sterk gesteund door Poetin zijn Rusland en door China. De rebellen zijn daarentegen gesteund door Qatar, Saoudi Arabie, Washington en nu ook Israel. Syrie, Iran en Hezbollah hebben al aangekondigd terug te slaan. De situatie heeft dus potentie om geheel uit de hand te lopen met mogelijk een wereldoorlog als gevolg.      


Geen opmerkingen:

Een reactie posten