zondag 12 mei 2013

12-05-2013 C9M in Parijs


Op zondag 12 mei verzamelden vele honderden nationalisten zich in de vroege ochtend op het Place de la Madeleine in Parijs voor de jaarlijkse mars van het "Comité du 9-Mai" (C9M) tegen globalisering en ter herdenking van de gevallen kameraad Sébastien Deyzieu, die om het leven kwam door politiegeweld. Ook een Nederlands-Duitse delegatie van het Anti-Capitalist Network (ACN/AKN) nam deel aan de manifestatie.


Vanuit het Place de la Madeleine verplaatste de manifestatie zich richting het standbeeld van Joanne d'Arc waar verschillende toespraken zouden worden gehouden. Opvallend was de aanwezigheid van enkele FEMEN activistes die een spandoek tegen de manifestatie ontvouwd hadden op het dak van een gebouw. Zij moesten onder luid gejuig en gezang van de nationalistische menigte, door de brandweer verwijderd worden en door de politie ontzet en afgevoerd worden. Hierna werd het programma simpelweg hervat. Verschillende sprekers, waaronder Serge Ayoub van "Troisième Voie" en Hervé Van Laethem van "Nation", hielden diverse toespraken. Hierna werd het  revolutionaire Marseillaise verzetslied gespeeld, waarmee de manifestatie ten einde kwam.


Onze Franse kameraden hebben met deze manifestatie wederom een duidelijk signaal afgegeven tegen globalisering. Wij geloven niet in de zogenaamde "wereldburger", maar erkennen dat ieder volk iets eigens in zich draagt dat vorm krijgt door middel van haar taal, cultuur, tradities en erfgoed.  Globalisering en imperialisme hebben veel gemeen, waaronder het opleggen van zogenaamde “universele” waarden aan een veelzijdigheid van volkeren, culturen en landen. Het doet ons goed om te zien dat honderden nationalisten bereid zijn om hiertegen de straat op te gaan, iets waar we ook in eigen land een voorbeeld aan kunnen nemen.   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten