zaterdag 16 maart 2013

Femen en Pussy Riot: Oprechte feministen of Neoliberale marionetten?


De marginale actiegroepen Femen en Pussy Riot hebben twee dingen met elkaar gemeen. Beide groepen bestaan voornamelijk uit vrouwen en beiden gebruiken vulgair en asociaal gedrag om zoveel mogelijk mensen te shockeren met hun acties. Wellicht belangrijker is het feit dat beide groepen feitelijk geen duidelijke agenda erop na houden en geen alternatief politiek beleid voorstaan. Deze twee groepen lijken slechts voor een reden te bestaan, namelijk om landen zoals Rusland en haar leiders in diskrediet te brengen.
Opvallend is dat bij veel van de protestacties van Femen het geheel dusdanig gechoreografeerd is om zoveel mogelijk media aandacht te halen. Het feit dat bij veel van deze acties de vrouwen zichzelf beschilderen met teksten in het Engels laat ook duidelijk zien dat hun boodschap voornamelijk op de Westerse media is gericht. Immers als zij zich op een Russisch of Oekraïens publiek hadden gericht met hun acties hadden zij deze uiteraard geschreven in de taal van hun eigen land.

De vrouwelijke actiegroep Femen werd in 2008 bekend vanwege haar radicale exhibitionisme. Opvallend is dat deze groep grotendeels wordt gefinancierd door de rijke Amerikaanse zakenman Jed Sunden. Deze Amerikaan heeft zichzelf gigantisch weten te verrijken ten tijde van de zogenaamde "Oranje revolutie". Hij is tevens oprichter van de "Kyiv Post", een pro-Westerse media organisatie met een duidelijke neoliberale agenda in de Oekraine .

Hoewel sommigen zeggen dat Femen haar doelstelling is om "vrouwenrechten" te verdedigen en feminisme te promoten, kan men zeer grote vraagtekens zetten bij haar tactieken. De Femen activisten dragen immers altijd hoge hakken, sexy lingerie setjes, veel make up en rennen topless rond in een schreeuw om aandacht. De vrouwelijke Femen activisten, vaak (ex)strippers of (ex) prostituees, krijgen een maandelijks salaris van zo'n 1000 dollar vanuit het Femen kantoor in de Oekraïense hoofdstad Kiev (het gemiddelde salaris in de Oekraïne is 500 dollar per maand). Als deze groepen daadwerkelijk een coherente agenda hadden zoals vrouwenrechten, vrijheid van expressie of de eliminatie van prostitutie, dan komt deze boodschap zeer zeker niet door. Wat door komt zijn hun vulgaire en sociaal onacceptabele tactieken en het feit dat zij geen enkel respect voor autoriteit hebben. Zij zijn er slechts op uit om de traditionele en vaak religieuze Russische en Oekraïense bevolking te provoceren en te beledigen.    


De Westerse media meet vervolgens de acties van actiegroepen zoals Femen en Pussy Riot breed uit in hun media berichtgeving. In de Westerse pers wordt de vulgariteit van de acties vaak gebagatelliseerd en als verhaal uit de context getrokken neer gezet. Ondertussen blijft er onduidelijkheid over wie nu eigenlijk groepen zoals Femen en Pussy Riot financieren. De betrokkenheid van Jed Sunden, de man die zich al lange tijd in de interne zaken van de Oekraine mengt, doet echter het ergste vermoeden. Als deze actoegroepen door het Westen gesteund zouden worden dan zou dit veel verklaren. Femen en Pussy Riot lijken immers maar voor een reden te bestaan; om Rusland te provoceren.         

Volgens Aleksandra Shevchenko, de leidster van de Femen beweging, moeten al hun activistes bereid zijn om te strippen. De vrouwen beschrijven zichzelf als "sextremisten". De Femen activisten verplaatsten hun activiteiten ook naar Parijs, waar zij deelnamen in een nieuwe topless stunt, dit keer in een overwegend Islamitisch district in Parijs. De activistes die deelnemen aan deze riskante onderneming kregen 1300 dollar pp, inclusief vliegtickets, hotel, taxi's en eten. Sinds kort heeft Femen haar hoofdkwartier geregistreerd in Parijs. Aleksandra Shevchenko moest herlokaliseren naar Parijs omdat ze in haar thuisland arrestatie vreesde vanwege het omzagen van een Christelijk herdenkingskruis. De doelstelling van Femen zou zijn om discriminatie tegen vrouwen te bestrijden, onder andere door met leuzen op hun blote lijf Moslima's op te roepen om te strippen. Enkele van de laatste protesten van de Femen beweging zijn de "Strip it" acties tegen de Euro 2012 voetbalkampioenschappen in Polen en Oekraïne, een topless protest op het St Peters plein in Vaticaanstad en naakte demonstraties bij het anti-homohuwelijk protest in Frankrijk.    

Hoewel wij over het algemeen geen enkel probleem hebben met functioneel naakt, mag het duidelijk zijn dat achter de naakte borsten van de Femen activistes iets of iemands geld en politieke belangen schuil gaan...      


             

Geen opmerkingen:

Een reactie posten