zondag 31 maart 2013

30-03-2013 "Mars voor Werk" in Luik (Wallonië)

Op 30 maart organiseerden de Luikse systeemvakbonden een "mars voor werk" in het Waalse Luik. Enkele Nederlandse activisten deelden meer dan 500 Franstalige folders uit onder de aanwezige demonstranten namens het ACN/AKN om een radicaler (nationaal-revolutionair) geluid te laten horen.


Onder de ongeveer 6000 demonstranten waren enkele grote delegaties "métallos" (metaalbewerkers) van o.a. ArcelorMittal en Caterpillar aanwezig, die persoonlijk de schandalige gevolgen van de neoliberale vrije markt, globalisering en economische delocalisatie hebben mogen ondervinden. ArcelorMittal heeft een groot gedeelte van de Luikse (en Europese) staalproductie verplaatst naar lage lonenlanden, om zo haar winsten te maximaliseren ten koste van de Belgische staalarbeiders die hierdoor hun werk en inkomen verliezen. Ook het zware machinebouw bedrijf Catterpillar heeft meer dan 1500 ontslagen aangekondigd, omdat zij haar productie buiten Europa wenst voort te zetten. Terecht eisen de métallos een nationalisatie van de Waalse industrie en eisen zij recht op werk. Vanuit dit blok werden enkele banken met verfbommen bekogeld, carbid en pyrotechniek afgestoken en wapperde de Waalse vlag fier achteraan. 


De economische crisis laat ons meer en meer zien dat de logica van het kapitalisme niet werkt. Dat het kapitalisme en de globalisering leiden tot de uitverkoop van onze nationale industrieën ten koste van het volk. De illusie dat kapitalistische competitie de volksgemeenschap vooruit brengt en in welvaart voorziet is een grove leugen gebleken. Kapitalisme IS de crisis!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten