dinsdag 5 juli 2016

Brexit: 'White Working Class' is terug van weggeweest

Als proletarische en revolutionaire oppositie tegen het EU-imperialisme, verwelkomen wij de Brexit.

In de strijd voor de Brexit was Groot-Brittannië niet enkel verdeeld tussen de voor- en tegenstanders, maar vooral tussen de verschillende klassen. Doorslaggevend voor de Brexit stem was de golf aan arbeidsmigranten die het land overspoelden. De Britse 'white working class', geteisterd door een ingestorte Britse industrie sector, slechte arbeidscondities, wijdverspreide armoede en werkloosheid, zien de komst van deze economische concurrenten uit de andere EU-lidstaten als een directe bedreiging voor hun eigen al precaire voortbestaan.

De Brexit is een grote nederlaag voor de 'City of London' en voor de bazen en bankiers van Europa en de VS. Deze stem om uit de EU te vertrekken is bovenal een uitdrukking van de vijandigheid van de Britse arbeiders tegen de EU-elites en de Britse heersende klasse, met hun beleid van sociale afbraak en de voortdurende vernietiging van de industrie, die hele delen van het proletariaat de armoede in hebben gedreven.

Met het alsmaar toenemende anti-EU sentiment onder de arbeidersklasse in Frankrijk, Griekenland, Spanje en de rest van Europa is deze destabiliserende gebeurtenis voor het imperialistische EU-project een grote opsteker voor de klassenstrijd in heel Europa. Het enige doel van de EU is het maximaliseren van winsten voor de kapitalistische klasse, ten koste van de arbeiders. Het uittreden van het Britse imperialisme kan de doodsteek voor deze toch al instabiele club van kapitalisten betekenen.

Het Brexit referendum is de tweede keer in korte tijd dat de Europese arbeiders de EU verworpen hebben. Nog geen jaar geleden werd de anti-EU stem van de arbeiders in Griekenland schaamteloos bedrogen door de reformistische Syriza regering, die op haar knieën ging voor de banken. Ook in Brittannië zal de heersende klasse er alles aan doen om de stem van de arbeiders te verraden. De reactionaire populisten die het Brexit kamp leiden, zullen de problemen van de arbeiders niet wegnemen, zolang het kapitalisme blijft voortbestaan.

Het is dan ook duidelijk dat de fundamentele problemen waarmee de arbeidersklasse zich geconfronteerd ziet, niet opgelost kunnen worden binnen een parlementair kader. Er is een noodzaak aan een regering gebaseerd op arbeidersraden, welke de kapitalistische klasse onteigenen. Daarom:

WEG MET DE EU!

VERNIETIG HET KAPITALISME D.M.V.

 DE ARBEIDERSREVOLUTIE!

VOOR EEN VERENIGD EUROPA VAN SOCIALISTISCHE NATIES!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten