dinsdag 25 februari 2014

Oekraïne: Het is nog niet voorbij!

Het regime van Viktor Yanukovych is gevallen en de voormalige dictator is op de vlucht geslagen. Westerse landen hebben de oppositie al te kennen gegeven dat ze de nieuw te vormen regering van Oekraïne financieel willen steunen. De Russische Premier Medvedev daarentegen ziet geen legitieme gesprekspartner in de nieuwe Oekraïense interim-regering, die aan de leidraad van Brussel en van de NAVO ligt. De toekomst van het land is onzeker nu de imperialistische machten al begonnen zijn om de buit te verdelen ten koste van het Oekraïense volk.Oekraïne is op zowel politiek als historisch vlak een sterk verdeeld land dat op de breuklijn ligt tussen twee imperialistische machten. Waar het overwegend Grieks-Katholieke westen van Oekraïne traditioneel Duitsgezind is, verbind het overwegend orthodoxe etnisch-Russische oosten zich met het Patriarchaat in Moskou.

Na de val van de Sovjet Unie hebben de oligarchen in het land zichzelf gigantisch verrijkt door grootschalige privatiseringen door te voeren evenals door het overnemen van de grondstoffen die het land rijk is. De industrie in het oosten van het land en die in de Krim zijn sterk afhankelijk van de Russische markten. Het was hier waar Yanukovych met zijn "Partij van de Regio's" de meeste steun vond.

Het agrarische westen van de Oekraïne is echter het bolwerk van de oppositie. Hier hebben de UDAR- het troetelkind van de CDU-, de Vaderlandpartij van Julia Timoshenko en de neofascistische Svoboda partij de macht.


Sinds de jaren '90 van de vorige eeuw is deze breuklijn tussen oost en west in Oekraïne een geopolitiek schaakbord, waarin het Westen probeert om de Russische invloed terug te drijven door het land onder controle van de NAVO te krijgen. NAVO secretaris Anders Fogh Rasmussen bevestigde dit nog eens toen hij recent erkende dat "een verdrag met de Oekraïne een gigantische opsteker voor de Euro-Atlantische veiligheid zou zijn."

Hoewel "de nationalisten" van Svoboda pretenderen zich tegen "de Moskou-Joodse Maffia" te keren, hebben zij er nu schijnbaar geen enkel probleem mee om met de Amerikaans-Zionistische senator John McCain te onderhandelen over de uitverkoop van Oekraïne aan Westerse belanghebbenden. Burgerlijke Westerse politici zoals Guy Verhofstadt, Olli Rehn en Van Baalen hebben hun warme steun toegezegd aan de oppositie partijen bij de formatie van een nieuwe regering.

Ondertussen zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vele miljarden aan leningen toe aan de nieuwe Oekraïense regering onder de voorwaarden van een verplicht bezuinigingsbeleid en de privatisering van de economie conform het neoliberale vrije markt model. Het mag dan ook duidelijk zijn dat noch het regime van Yanukovych, noch de interim-regering van de oppositie een geloofwaardig alternatief bieden voor het Oekraïense volk. Zij vormen immers geen enkele dreiging voor de oligarchen die het land in hun ijzeren greep houden.


In de post-Sovjet tijd is Oekraïne ten prooi gevallen aan de neoliberale shocktherapie met haar massale privatiseringen. De lening die het land in 2004 verkreeg van het IMF verdween direct in de zakken van corrupte politici, de verplichte hervormingen werden doorgevoerd ten koste van het Oekraïense volk. In vijf jaar tijd werd het nationale inkomen van Oekraïne gehalveerd. De woede als gevolg van de corruptie, sociale ongelijkheid, armoede en economische recessie die sinds die tijd het land teisteren hebben tot de sociale onrust in het land geleid.

Echter met het vooruitzicht dat de Russische Federatie en de westerse machten Oekraïne laten ontploffen om het onderling op te delen is de Oekraïense bevolking niet geholpen. De "hulp" die door het Westen geboden wordt, bevoordeeld de buitenlandse investeerders en bedrijven veel meer dan het Oekraïense zakenleven. De echte verliezers zijn dan ook de Oekraïense werkende massa's. Het openen van de Oekraïense markt voor Westerse bedrijven en investeringen zal, voornamelijk in het industriële oosten, lijden tot massaal banenverlies en fabriekssluitingen door oneerlijke concurrentie met de Duitse economie.

Bovendien zal het beleid dat door het IMF wordt opgelegd bestaan uit privatiseringen, sociale afbraak en harde bezuinigingen. Kortom het volk van Oekraïne zal enkel nog verder het ravijn van de armoede en corruptie ingetrokken worden. Het moge derhalve duidelijk zijn dat de toekomst van het Oekraïense volk onder het kapitalisme er niet rooskleurig uitziet. Maar de strijd is nog niet voorbij!      
Hieronder een boodschap van de kameraden van Volksvrijheid over de huidige situatie in Oekraïne:


Volk! Het is nog niet voorbij!

Het lijkt erop dat het dictatoriale regime in Oekraïne omver geworpen is. De confrontaties gaan door in bepaalde regio's, maar er is geen kans voor Yanukovych om naar Bankova straat of zijn paleis in Mezhyhirya terug te keren. Sommige mensen haasten zich om dit te vieren.

Er zijn veel verschillende meningen over de oorsprong van Maidan: politieke technologie van het Westen, provocatie vanuit de Russische regering, mensen die proberen de kosten van de Oekraïense Hryvnia (UAH)* omlaag te brengen, het idee om WO III te starten, een fascistische machtsovername... Zij zijn slechts bang voor het idee dat het volk van Oekraïne in haar eigen lot ingegrepen heeft en met alle voorspellingen gebroken heeft.

Er is een gevolg van de laatste gebeurtenissen die alle winst voor elke autoriteiten uitwissen. Het volk heeft haar macht gezien. Het volk heeft de smaak van lood, het beeld van haar eigen bloed, de geur van traangas en brand op de barricades in haar geheugen gegrift. Er zijn met succes gewelddadige methoden gebruikt door de demonstranten en deze zijn efficiënt gebleken. Het waren niet de onderhandelingen van de oppositieleiders, niet de smeekbedes uit de EU, niet Ruslana's liederen die Yanukovych omver geworpen hebben. Het is voor elkaar gekregen met behulp van knuppels, stenen en molotovs door hen met een heldhaftig hart.

Het is echter nog niet voorbij. Ten eerste zijn oppositieleiders al begonnen met het toe-eigenen van de machtsposities en de afgevaardigden van de Partij van de Regio's veranderen zoals gewoonlijk gewoon hun vlag. Het volk eist onmiddellijke verkiezingen, niet enkel voor de Presidentiële zetel, maar ook voor de Hoge raad van de Oekraïne (het Oekraïense parlement). Wij vinden dit niet genoeg. We moeten de macht van het centrum naar de regio's overbrengen, naar de raden van de burgers, met een verplichte introductie van een imperatief mandaat en de heropleving van de traditie van Veche democratie (Slavische naam voor volksbijeenkomsten) als de belangrijkste expressie van de volkswil.

Ten tweede, tientallen helden zijn gevallen voor dit en honderden zijn zwaar gewond geraakt. De autoriteiten hebben vuurwapens tegen demonstranten gebruikt. De wreedste sadisten zijn ingezet tegen een ongewapend volk. Wij staan voor de vrije stroom van verdedigingswapens.

Ten derde, na de ontsnapping van Yanukovych zijn de maatregelen geopenbaard waarmee de rijkdom van het volk is geplunderd. Wij zijn ervan overtuigd dat rivieren en meren, velden, bossen en mineralen tot niemand anders dan de werkende bevolking behoren. De industrie (fabrieken, werkplaatsen, boerderijen) moeten beheerd worden door arbeiderscollectieven.

Dit is een klein deel van onze principes. Een ding is duidelijk voor ons: zolang Oekraïne wordt geregeerd door bullebakken terwijl de arbeiders in armoede leven - dan is onze taak nog niet voorbij. Dit is slechts het begin.


Dood aan de autoriteiten!


*Oekraïense Hryvnia (UAH): Oekraïense munteenheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten