maandag 19 mei 2014

Boycot FIFA! Boycot het WK 2014!

We herinneren ons allemaal de kritiek in de westerse massamedia nog wel over de mensenrechten in Rusland rond de Olympische winterspelen in Sochi. De meeste ophef ontstond rond Poetin zijn "anti-homo wet" waarin een verbod op de propaganda van homofilie richting minderjarigen is opgenomen. De wet gebruikt nergens de woorden homo, lesbienne, homoseksueel of enig andere LGBT aanduiding, maar promoot de familiewaarden gebaseerd op de succesvolle anti-homohuwelijk strijd in de VS. Sinds 1993 is homoseksualiteit, in tegenstelling tot in menig staat in de VS, overigens legaal in het land. Rusland heeft recent nog wetgeving voor bescherming van de LGBT-gemeenschap tegen geweld zelfs uitgebreid. En hoewel volgens de statistieken een homo meer kans op geweld vanwege zijn geaardheid heeft in de VS dan in Rusland, werd dit door de westerse media steevast gepresenteerd als een losgeslagen campagne tegen homo’s en lesbiennes.

Uiteraard valt er genoeg aan te merken op de mensenrechten situatie in Rusland, maar dat geldt overigens net zo goed voor de mensenrechten situatie in menig westers land. We kunnen ons echter de vraag stellen waarom er een oorverdovende stilte in de westerse massamedia heerst rond de mensenrechten situatie in Brazilië op de vooravond van het Wereld Kampioenschap voetbal? Een maand voor het WK heeft de Braziliaanse regering een "anti-terrorisme wet" doorgevoerd waarmee vreedzame protesten gecriminaliseerd en verboden kunnen worden. Doordat er een vage definitie van "ordeverstoring" in de wet is opgenomen kan iedere burger die een vreedzame demonstratie bijwoont als crimineel aangemerkt worden, zelfs als deze persoon niets strafbaars doet.

"Relschopper" opgepakt door Braziliaanse politie

Het wetsvoorstel is een reactie op de wijdverspreide protesten die losbarsten in Brazilië nadat de corrupte regering van het door armoede geteisterde land besloot miljarden Real in het FIFA WK 2014 te stoppen als een prestige project. Bijna een derde van dit geld verdween door corruptie. Voor dit project en de bouw van de voetbalstadions voor het WK zijn maar liefst 250.000 mensen met dwang uit hun huizen geplaatst door de overheid. In de favela's (krottenwijken) houdt de politie grote "opruim acties". Honderdduizenden mensen gingen hierop de straat op om tegen de corrupte regering en de FIFA te protesteren. Arbeiders en studenten gingen staken en overal in het land ontstonden protestmarsen. De reactie van de Braziliaanse politie op deze protesten was uiterst gewelddadig. Honderden demonstranten raakten gewond en/of werden opgepakt nadat de oproerpolitie rubberkogels en traangas had ingezet. Vele tientallen mensen zijn door het politiegeweld om het leven gekomen. 

Momenteel trainen de huurlingen van het omstreden Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater (nu Academi) de Braziliaanse politiemacht om de protesten en sociale bewegingen tijdens het FIFA WK neer te slaan. Brazilië zal de grootste politiemacht ooit inzetten voor het FIFA WK; van de 170.000 gewapende uniformen, zal een derde bestaan uit militairen van de Braziliaanse strijdmacht. Ook de strafmaten zijn verhoogd; op het vernietigen van privé eigendom staan gevangenisstraffen voor de duur van 12 jaar. Deze wetten zijn natuurlijk niet van toepassing op de politieagenten en de staat zelf, die duizenden huizen hebben vernietigd voor hun sportevent en de FIFA haar stadiums. Er is geen geld voor de arme bevolking van Brazilië, maar genoeg voor de legers, de militaire politie en natuurlijk de stillen die de demonstranten moeten bespioneren. 

Zwaarbewapende oproerpolitie staat paraat voor het WK

De nieuwe wetten van de Braziliaanse regering geven de politiemacht een vrijbrief om dodelijke wapens in te zetten wanneer zij dat willen. Met deze wetten probeert de staat haar misdaden te verbergen. Het WK is het perfecte excuus voor de invoering van een permanente noodtoestand en betekent een terugkeer naar de totalitaire staat van 1964-1984. De gigantische gewapende macht die tijdens de FIFA wordt ingezet is de expressie van de haat van de rijke Braziliaanse elites naar het Braziliaanse volk toe. Dit wordt bovendien nog eens aangemoedigd door de bonzen van de FIFA die stellen dat "te veel democratie" in Brazilië een gevaar voor het WK vormt. Het enorme leger van de FIFA loopt evenredig met de astronomische hoogte van de kapitalistische accumulatie die in Brazilië gaande is, waar de sociale ongelijkheid ongeëvenaard is. 

Protest voor de door politie vermoorde kinderen bij "schoonmaak actie" in de favela's voor het WK

Echter waar blijft de massale verontwaardiging in het westen nu? Waar zijn de massaprotesten, de nieuwsberichten, de talkshows en verontwaardigde BN'ers en politici nu? Waar zijn de massale oproepen om het WK en de FIFA boycotten? Het lijkt erop dat we hier in het westen met twee maten meten!

Dus:

Boycot FIFA!

Boycot het WK!
1 opmerking: