maandag 5 december 2011

3/12 Manifestatie in Milaan (Italië)

Op zaterdag 3 december heeft ook in Milaan, in het kader van de wereldwijde Occupy-beweging tegen het kapitalisme, een krachtig anti-kapitalistisch protest weerklonken. Bijna 100 aktivisten, verenigd in het onlangs opgerichte Anti-Kapitalistisch Netwerk (AKN), hielden gedurende ca. 3 uur een indrukwekkende protestmeeting in het hart van het financiële district in Milaan.


Het protest was onder meer gericht tegen de banken en hun nieuwe marionetten regering o.l.v. Mario Monti. Zonder verkiezingen en dus zonder instemming van de arbeidersklasse* zijn allerlei bonzen uit de financiële sector op plaatsen in de regering neergezet om de agressieve crisis politiek door de strotten van de Italianen te drukken. De Italiaanse bourgeoisie benadrukt op een keiharde manier dat het de soevereiniteit van de natie (dus de nationale arbeidersklasse) reeds heeft verkocht aan het imperialisme.Rode en zwarte vlaggen & spandoeken sierde het plein voor het centraal station in Milaan. Door het minimale aantal aan zichtbare smeris waren meerdere spandoeken met daarop teksten zoals ,,vrouwenverzet’’ en ,,vernietig het kapitalisme’’ goed zichtbaar. Tevens was door het wegblijven van de smeris, iets we in Nederland en de BRD niet gewent zijn, de mogelijkheid aanwezig om de omgeving van de meeting van antikapitalistisch propagandamateriaal te voorzien, en om pamfletten uit te delen aan voorbijgangers. Echter hangt aan alles een prijskaartje: Als garantie voor het op afstand blijven van de smeris worden, net als in Frankrijk, de afspraken met de smeris strikt opgevolgd. Wel liepen undercovereenheden van de DIGO rond die foto’s maakten van de aanwezigen. Hun aanwezigheid valt terug te leiden op het optreden van het Black Block in Rome 15 oktober, beter bekent als de ‘Battle of Rome’.

De toespraken richtten zich in het algemeen op de crisis van de banken, maar ook werd aandacht geschonken aan de strijd voor dierenrechten, milieubescherming en de strijd tegen de patriarchie, omdat deze een wezenlijk onderdeel zijn van de antikapitalistische totaalstrijd. Het kapitalisme misbruikt o.a. dier en natuur om de kapitalistische consumptiemaatschappij draaiende te houden met haar decadente luxueuze producten.
Na de meeting vonden in besloten kring nog interessante politieke discussies plaats. In tegenstelling tot onze laatste reis naar Frankrijk was er in Italië geen sprake van een taalbarrière. In Italië is er een brede aanhang onder de verschillende syndicalistische stromingen, zowel de anarchistische, de nationale als de revolutionair syndicalistische richtingen (telkens blijken echter dezelfde theoretici aangehaald zoals o.a. Sorel).

NON SALVATE IL CAPITALISMO, DISTRUGGETELO!

USA – NATO – WTO: AL MONDIALISMO DIEIAMO NO!*Ook al zou er kunnen worden gestemd is het parlementarisme nog niet de oplossing om het kapitalisme omver te werpen. Het parlementarisme is de politieke organisatievorm van de kapitalistische klasse, en dus houden alle pionnen die zich op dit speelvlak begeven zich aan de spelregels die door het systeem zijn opgesteld. Dit doen ze om hun bestaansrecht te verzekeren. Ze zouden anders verboden worden en hun privileges binnen het kapitalistische systeem moeten opofferen. Daarom is het dat voornamelijk ‘’socialistische’’ en partij-communistische apparaten (zowel partijen als vakbonden) niet geheel zelden de arbeidersklasse proberen te weerhouden van algemene staking en direkte aktie tegen hun bazen, door hen op misleidende wijze voor de kar van de kapitalisten te spannen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten