zaterdag 1 september 2018

Antikriegstag 2018 – Ter herinnering aan de helden van de Matrozenmuiterij van 1917


>>ROEM EN EER AAN DE MARTELAREN!<<

>>HUN STRIJD - ONZE PLICHT!<<

SMS Prinzregent Luitpold


Op 5 september 1917 werden de revolutionaire matrozen Albin Köbis en Max Reichpietsch op last van het Marinekriegsgericht ter dood veroordeeld en vervolgens gefusilleerd.

De februari revolutie in Rusland in 1917, gaf een extra revolutionaire impuls binnen de socialistische discussiegroepen in de Duitse Kriegsmarine, die naar wegen zochten om de vrede te bereiken. Stokers en matrozen vormden op meerdere schepen van het IV. Eskader revolutionaire organisaties, wat resulteerde in het plan voor een muiterij op de vloot als onderdeel van een algemene staking in Duitsland om zo de Eerste Wereldoorlog te kunnen beëindigen.

In Kiel en Wilhemshaven deelden honderden stokers en matrozen - in samenwerking met de verraderlijke USPD, de Spartakist-groep (die als ENIGE de matrozen steunde na hun nederlaag) en de Bremer Linksradikale-pamfletten en andere materiaal uit onder de massa's. Eind juli ontstond hieruit een centrale vlootcommissie, waarin onder meer Köbis en Reichpietsch in de leiding zitting hadden. Op diverse schepen ontstonden commissies die de bemanning vertegenwoordigden. Deze commissies waren verantwoordelijk voor acties, zoals het weigering van het laden van kolen op schepen, het niet-afhandelen van levensmiddelen van inferieure kwaliteit evenals het plegen van sabotage aan schepen en wapentuig. 


Rebellerende stokers op de bezette Prinzregent Luitpold, augustus 1917

Het hoogtepunt van deze matrozenopstand was de muiterij op de Prinzregent Luitpold op 2 augustus 1917. Onder leiding van de illegale organisatie op de vloot verlieten ± zeshonderd matrozen het schip. Maar voordat deze opstand zich daadwerkelijk kon uitbreiden over het vaste land, sloeg de reactionaire monarchie de matrozen organisatie en haar beweging neer (vanwege het aanzetten tot muiterij tegen de oorlog). 

De martelaren Köbis en Reichpietsch - revolutionaire matrozen gevallen in de strijd tegen de oorlog en het imperialisme!

De leiding van de Kriegsmarine liet op 2 september Köbis en Reichpietsch executeren. Andere deelnemers aan de muiterij werden tot in totaal tot vierhonderd(!) jaar celstraf veroordeeld, weer anderen overgeplaatst naar strafbataljons of ingedeeld bij zogenaamde Himmelfahrtskommandos (missies die tot vrijwel zeker de dood leidde -> kamikazecommando's).

Wij eren dan ook Köbis, Reichpietsch en alle andere muitende matrozen! In de woorden van Köbis: ,,Wij zijn de ware patriotten! Weg met de oorlog! Wij zijn de oorlog zat!"


>>GEGEN KRIEG UND KAPITAL!<< 

>>OORLOG AAN DE IMPERIALISTISCHE OORLOG!<< 

>>VOOR VREDE EN SOCIALISME!<<

Geen opmerkingen:

Een reactie posten