zondag 5 juli 2015

Politieke analyse omtrent de Griekse situatie - Wat gebeurt er na het het volksreferendum?

De Griekse regering van de nationale bourgeoisie, SYRIZA, staat op het punt afgewurgd te worden door het Dictaat van Brussel, met de BRD (Merkel en Schaüble) als hoofdrolspelers om het duo Tsipras en Varoufakis van het politiek toneel te doen verwijderen en een nieuwe regering van ja-knikkers te installeren die wel snel aan de eisen van Brussel toegeven.

De imperialistische machten hebben besloten tot zondag niet meer met de regering-Tsipras te “onderhandelen” (over onderhandelingen van Brussel met Athene kan niet eens gesproken worden), en wachten de uitslag van het door SYRIZA aan het volk gevraagde referendum, omtrent de hervormingen en leningen van de EU, af. (Een referendum waar iedereen zijn eigen inhoud aan geeft. ‘Ja’ zou de aanvaarding van de hervormingen, in de EU blijven of het opstappen van de regering betekenen. ‘Nee’ nieuwe onderhandelingen, uit de Euro of zelfs uit de EU).

Hoe dan ook, de situatie van SYRIZA is dusdanig hopeloos geworden en heeft qua geloofwaardigheid al veel moeten inboeten. Zie de (mislukte)  eerdere instemming van Tsipras om het pensioenstelsel te hervormen naar behoeve van Brussel, zei het wel uitgesmeerd over een langere termijn om de pijn voor de Griekse bevolking te verzachten. Of het direct aanvragen van nieuwe leningen nadat enkele dagen geleden niet aan het terugbetalingstermijn aan Brussel werd gedaan.
Natuurlijk hebben Tsipras en Varoufakis nooit kunnen instemmen met alle eisen, zei het dat zelfs de vorige regering onder Samaras niet ingang op bepaalde punten. Als SYRIZA dit dan wel had gedaan was het helemaal einde oefening geweest (dit was dan ook de reden dat Varoufakis onlangs nog wegliep tijdens “onderhandelingen”).

Maar was als Varoufakis zijn woord houd en opstapt als Minsiter van Financiën bij een instemmen van een meerheid voor ‘ja’ bij het volksreferendum?

En wat als dan ook de regering-Tsipras ineenstort?

Dan zijn er eindelijk revolutionaire perspectieven in zicht: een gevallen regering , een wanhopige bevolking ten einde raad, burgeroorlog toestanden, het Dictaat van Brussel dat zijn gelijke vind in het (bewapenende) Griekse (= nationale) proletariaat.

Hier moet naar toegewerkt worden! Hier zit een revolutie in!

Maar wat doet de Gouden Dageraad, de politie en het leger (gezien de junta geschiedenis van Griekenland)?

De Gouden Dageraad heeft al het advies gegeven samen met SYRIZA ‘nee’ te stemmen op het referendum. Zie hier weer een front van “links” en “rechts” tegen de gehate Dictaten van de nationale onderdrukking (á la Weimar periode - Communisten en nazi’s tegen het Dictaat van Versailles, voor de bevrijding van het Duitse volk).

Kan de Gouden dageraad zich dan nu presenteren als laatste alternatief voor de bevrijding van Griekenland? Zij heeft nog een schone lei als het gaat om het politiek regeren.

Of neemt het radicalere maatregelen (bewapening)? Ook heeft zei immers nog contacten in politie en leger. Wat doen de onderste ranken hierin, die dicht bij het volk staan, tegenover de staatsgetrouwe hogere ranken (zie Portugal 1974)?

Zelfs Amerika staat zenuwachtig langs de zijlijn: met een eventuele Grexit zal de Westerse geopolitieke positie bloot komen te staan aan Oosterse krachten. Denk aan Putins energiedeal met Tsipras en de Chinese interesses in de haven Piraeus (Foreign Affairs).

Echter, een ding is zeker. De regering-Tsipras heeft zijn kans verspeelt als geloofwaardig alternatief op de Eurocrisis. Het Griekse kapitalisme kan niet meer gered worden en radicalere krachten zullen dit vacuüm opvullen (dit naar alles wat Varoufakis juist niet hoopte).

Want, zoals we al steeds stelde, de hoofdtendens  in deze Griekse tragedie blijft nog altijd:

NA SYRIZA KOMEN WIJ!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten