zaterdag 17 januari 2015

Je suis Dieudonné


“Als je wilt weten wie over je heerst, moet je uitvinden wie je niet mag bekritiseren.” — Voltaire (1694-1778)


Zeven dagen na de aanvallen op de redactie van Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt in Parijs, werd de Franse cabaretier Dieudonné M’Bala M’Bala door de politie gearresteerd op verdenking van verheerlijking van terrorisme. Dit omdat hij op Facebook de zin "Je suis Charlie Coulibaly" (“Ik ben Charlie Coulibaly” – verwijzend naar de achternaam van een van de aanslagplegers) had geplaatst. Hem hangt nu mogelijk een gevangenisstraf van maar liefst zeven jaar boven het hoofd. 

Dieudonné, de zoon van een Europese moeder en een Afrikaanse vader, is niet onomstreden. Als cabaretier uitte hij met regelmaat stevige kritiek op het Franse establishment en in het bijzonder op het zionisme. Hij hekelde de dubbele standaarden die de westerse waardenmaatschappij erop na houdt. Schijnbaar stopt de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk daar waar Israël bekritiseerd wordt, want voor deze mening werd Dieudonné gecriminaliseerd en vervolgd. 

Ondanks de verwoede pogingen vanuit de Franse (en voornamelijk de Joodse) bourgeoisie om Dieudonné te censureren, hem monddood te maken en zijn voorstellingen te verbieden, bleef de populariteit van deze ‘enfant terrible’ steeds verder groeien, vooral onder de immigranten die de dubbele standaarden van de westerse waardenmaatschappij dagelijks aan den lijve ondervinden. 


Met de arrestatie van Dieudonné heeft de Franse staat wederom haar masker laten vallen. Zij die het systeem echt durven te bekritiseren worden keihard aangepakt met behulp van de sinds vorig jaar november aangescherpte terreurwetten. Vrijheid van meningsuiting en rechtsgelijkheid bestaan in het westen niet voor diegenen die zich ongenuanceerd tegen het systeem durven uit te spreken. 

Sinds de ´war on terror´ van start is gegaan worden onze vrijheden en rechten met een ongekende snelheid afgebroken. In deze tijd van economische crisis en groeiende onvrede is er volgens de bourgeoisie geen plaats meer voor politieke dissidenten. Dit werd nog eens onderstreept door de recente gebeurtenissen in Verviers (België), waar de politie hun terreurverdachten niet neutraliseerde, maar per direct liquideerde. De westerse bourgeoisie voelt zich in het nauw gedreven. 


Het gevaar van het terrorisme heeft de economische crisis op opportune wijze van de media-hitlijsten weten te verdringen. Deze apocalyptische ‘bedreiging van het Avondland’ vormt dan ook een uitermate gunstig voorwendsel voor de politieke en economische elites van Europa, om zo de aandacht van de crisis af te leiden die zij zelf veroorzaakt hebben. De echte terroristen zitten in Wall Street en Lombard Street!

Onze solidariteit gaat uit naar Dieudonné en naar alle andere politieke gevangenen van het systeem!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten