woensdag 20 april 2016

Frankrijk: Massaprotesten tegen de 'Loi du Travail'

Weg met de ‘War on Terror’ en de politiestaatmaatregelen!


Op 31 maart jl. gingen ca. 1 miljoen mensen de straat op in tal van steden over geheel Frankrijk om te betogen tegen de concepttekst van de ‘loi du travail’, een tegen de georganiseerde arbeidersbeweging gerichte wet, beter bekend onder de naam ‘loi-El Khomri’, zogenoemd naar de Minster van Arbeid, mevrouw Myrian El Komri. Deze actiedag kenmerkte zich vooral door een reeks van stakingen in de transportsector, m.n. bij de spoorwegen en Air France, alsmede in de publieke sector. Er is sprake van een diepgewortelde en wijdverbreide woede onder de werkende massa’s tegen de voortdurende aanvallen van de regering gericht op de afbraak van alle sociale verworvenheden, die destijds door de arbeidersbeweging na jaren van harde strijd werden bevochten.

Grote aantallen studenten en middelbare scholieren namen aan de protesten van 31 maart deel (zoals ze voorheen ook al hadden gedaan in een reeks van recente massabetogingen), die in diverse steden twee keer zo groot waren als op de eerste actiedag (op 9 maart jl.). Over het gehele land zetten de krachten van ‘law and (dis)order’ op grote schaal traangas, waterkanonnen, paarden en – vooral – bruut geweld in tegen de jongeren. In Marseille – evenals elders – vielen de flics jongeren aan, die zich niet onmiddellijk verspreidden nadat de betoging was beëindigd; de traangaswolken waren zo dicht dat mensen, gezeten op talrijke nabijgelegen caféterrassen, genoodzaakt waren om te vluchten. In Lyon werden betogende studenten aangevallen door fascisten, die daarbij werden gedekt door de CRS-flics. In Rouen kwam een aanzienlijk aantal transportarbeiders, ondersteund door andere werkers, de studenten te hulp, toen deze door de flics met traangas werden bestookt. Hun interventie dwong de flics ten slotte tot de terugtocht.

Het omstreden wetsontwerp is de meest recente in een reeks van harde anti-vakbondswetten, die door de regerende Parti Socialiste er door gedrukt zijn. De regering-Valls/Hollande treedt tevens met ongekende hardheid op teneinde elke vorm van verzet van de kant van de arbeidersklasse onmiddellijk de kop in te drukken. In januari van dit jaar werden acht CGT-militanten, die waren opgepakt vanwege hun deelnamen aan militant verzet tegen de sluiting van een fabriek van Goodyear in Amiens, veroordeeld tot negen maanden gevangenis. Vijf arbeiders van Air France hangen gevangenisstraffen tot drie jaar boven het hoofd nadat twee Air France-bazen letterlijk hun overhemden kwijtraakten tijdens een militant stakersprotest in oktober vorig jaar.

De aanvallen op de georganiseerde arbeidersbeweging dienen te worden gezien in de context van de ‘noodtoestand’ (l ‘état d’urgence), die de PS-regering afgelopen november – na de aanslagen in Parijs – heeft uitgeroepen en welke tot half mei is verlengd. Sindsdien hebben de flics rond de klok duizenden huiszoekingen (zonder gerechtelijk bevel) uitgevoerd, vooral in wijken waar grotendeels moslims woonachtig zijn. Honderden personen zijn onder huisarrest geplaatst, daaronder ook tal van activisten uit de autonome scene, die hadden opgeroepen tot een betoging aan de vooravond van de klimaattop in Parijs (in december vorig jaar). Grootschalige snuffelmaatregelen staan het de flics thans toe om alle telefoongesprekken op te slaan.


Valls, Hollande: Handen af van de georganiseerde arbeidersbeweging!

Weg met de wet- El Khomri!

Onmiddellijke intrekking van alle aanklachten tegen de arbeidersmilitanten van Goodyear en Air France evenals tegen alle gearresteerde betogers in de laatste weken!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten